Vad är skillnaden på ett gratis typsnitt och ett med licens?

Ett gratis typsnitt kommer ofta utan några större restriktioner och får användas fritt. Kom ihåg att kolla licensen för det, även om det är fritt att använda finns det ofta begränsningar mot att sälja det vidare eller inkludera det i egna samlingar för vidarespridning. Gratis typsnitt kan ofta sakna en komplett uppsättning av karaktärer, t.ex. kan Å, Ä och Ö saknas när man laddar ner dem från populära fonthemsidor.

Typsnitt med licens är sådana man som användare har betalat för. De är ofta kompletta, kommer i flera skärningar och ger större möjlighet till att sätta en unik prägel till ditt varumärke då det inte kommer användas av lika många företag. Tänk på att även här se över vad som gäller i licensen, t.ex. hur många datorer det får installeras på eller hur många exponeringar det får ha online. I branschen kallas det ofta ”Desktop License (för användning på en specifik dator), ”Web License” (för användning online) eller ”App Licence” (för användning i appar). Är ni många användare som ska ha ett typsnitt kan det vara en idé att skapa erat egna typsnitt. Den initiala kostnaden för det är lite större, men ni får då använda det fritt i er organisation och kan snabbt spara in de pengarna när ni ställer kostnaden mot att köpa mängder av licenser. För en utveckling av resonemanget, se vår artikel om typsnitt med vår AD Jonas Mandorf.

Utforska gärna mer från oss i vår Fluid feed

Röri(li)ga bokstäver väcker uppmärksamhet för det fria ordet

”Det är rörigt just nu. Men vi gör saker tydligare”. Det är huvudbudskapet när NTM:s nyhetstitlar på Pressfrihetens dag samlas i en gemensam kampanj för att uppmärksamma betydelsen av fri och oberoende journalistik.

Early Bird väljer Fluid som reklambyrå

Den strategiska reklambyrån Fluid blir Early Birds nya marknadsföringspartner.

Varför ska du satsa på livesändningar?

På vilket sätt kan livesändningar agera pricken över i:et för din interna och externa kommunikation? Vi går igenom några resonemang.

Fluid släpper gratistypsnitt – igen

Freebies var det här! Fluid lanserar ytterligare två gratistypsnitt designade av vår Art director Jonas Mandorf.

Så lyckas du med marknadsföringen på sociala medier

Hur får man ut maximalt av marknadsföringsbudgeten på sociala medier? Vi ger dig tips på hur du lyckas med din marknadsföring på plattformarna i våra telefoner.

Så lyckas du med radioreklam

Hur ska du göra för att skapa en minnesvärd radiospot? Vi ger dig en checklista med tips och några riktigt bra exempel på lyckad radioreklam.