Varför ska man välja rörligt?

Avsnitt

12

Medverkande

Anders Grahn, Stefan Widar

Ämnen

Film

Dela

LYSSNA

I detta avsnitt diskuterar Anders Grahn och Stefan Widar vad som utgör bra reklam. De är överens om att bra reklam är när det finns ett syfte och en berättelse som engagerar och sätter sig i minnet. De nämner exempel på reklamfilmer som lyckats genom att koppla samman en idé med ett budskap på ett sofistikerat och underhållande sätt. Anders Grahn betonar vikten av ljudet i filmproduktion och hur det kan vara en starkare känslodrivare än bilderna. Han menar att en bra film inte behöver pratas sönder, utan att man kan berätta med bilder och visuella element. Grahn hämtar sin inspiration från musik, vackra vyer och saker som tilltalar känslocentrum. Sammanfattningsvis diskuteras i transkriptet vad som utgör bra reklam och vikten av att ha ett syfte och en berättelse i reklamfilmer. Anders Grahn betonar ljudets betydelse i filmproduktion och hur det kan vara en starkare känslodrivare än bilderna. Han poängterar också vikten av att kunna berätta med bilder istället för att prata sönder en film.

Stefan Widar
Men det är inte helt sjukt. Vi har en podd som är enligt data från både spotify och apple är galet avlyssnad. Vi får flera tack och beröm-mejl efter varje avsnitt som delas hejvilt, inte minst på LinkedIn. Och så är jag sen till vår egen podd. Men vi börjar här, alldeles utanför. På väg upp till våning två idag ska vi spela in i Studio ett istället för tre. Ett skönt bolag är där och spelar in någon typ av telefonväxelröst idag, jag som pratar heter Stefan Widar, jobbar som försäljningschef på Fluid. Vi som älskar att leverera svinbra marknadsföring till bolag som inte alltid är så bortskämda med bra marknadsföring. Vi tror på en balans mellan strategisk och taktisk marknadsföring och sånt som gör skillnad för våra kunder. När strategiska sitter, då sätter vi full fart med att göra ut materialet, till exempel i film, vänta lite grann.. idag ska vi prata just film och Anders Grahn är min gäst i dag. En till dörr…Vänta lite. han har förstås redan börjat.

Anders Grahn
…och det är just därför våra glassbåtar är dom bästa…..

Stefan Widar
Förlåt, nu kommer mitt in i nånting. Förlåt Anders. Anders är även en väl anlitad voice over. Du kände att jag var sen?

Anders Grahn
Ja lite så, jag tänkte. Jag gör lite jobb emellan.

Stefan Widar
När jag kommer så här. Hur mår du?

Anders Grahn
Jag mår jättebra.

Stefan Widar
Skönt. du, vi ska prata film idag, om du fick bestämma. Bara rakt på. En minut Reklamfilm eller 7 sekunder på tic tok.

Anders Grahn
Då väljer jag nog reklamfilm på bio tror jag.

Stefan Widar
Varför?

Anders Grahn
Nä, men jag tycker man ska få sträcka ut lite grann. Jag tycker att det är roligare att se den typen av reklamfilm och jag vet inte, 7 sekunder är ju svårt att kalla en reklamfilm. Det blir mer en annons skulle jag säga. En rörlig annons.

Stefan Widar
Är det dramaturgiska som lockar dig som producent eller det som är det kommunikativa?

Anders Grahn
Det nog mer det dramaturgiska. I så fall tycker jag. gällande den kommunikativa så tycker jag även man kan få lite mer djup om man får lite mer tid på sig. Men idag ska det ju snuttifiering och det ska vara kort och ingen orkar titta heter det ju, ochh så vidare.

Stefan Widar
Kommer du ihåg diskussionen om logotypen ska liggai bild eller inte?

Anders Grahn
det kommer jag ihåg.

Stefan Widar
Fanns det något rätt och fel på det?

Anders Grahn
Nja, det kan det väl göra. Det beror lite grann på, tror jag, på hur filmen är uppbyggd, om den är uppbyggd på nån slags överraskningsmoment så är det ju kört med en gång om man ska ha en logotyp i bild. och andra sidan. om man pratar utbud man skulle rabbla varor och grejer och så där, då kan det finnas en poäng med en logotype i bild, För där har man ju ingen story, eller ingen hook eller något som väcker något större intresse. intresset är ju då att det var ett jävligt lågt pris på en vara. Men det är ju just det.

Stefan Widar
Men tillbaka till det som du säger att det är mer en annons och det vore konstigt att ha en printannons i tidningen utan en logotyp.

Anders Grahn
ja så är det.

Stefan Widar
Kom och köp! Tydligt till max. Vi backar bandet. Nästan 35 år i branschen. I alla fall om vi tittar på på din LinkedIn sida.

Anders Grahn
Ja, Usch då.

Stefan Widar
Ja, tiden går.

Anders Grahn
Det går fort.

Anders Grahn
vad är den största skillnaden idag mot för 35 år sedan.

Anders Grahn
Den största skillnaden är att det finns på tok mycket mer kanaler att exponera sig i. När jag började var det väl egentligen bara TV och bio liksom. Det var väl det som fanns för att köra sina filmer. Självklart är ju att det har skett en oerhört teknisk utveckling som gör att det ser ju mycket roligare ut idag, kanske rent visuellt.

Stefan Widar
Mer effekter mer 3D.

Anders Grahn
Mer effekter och lite mer spektakulära scener kan man skapa utan att folk för den del förstår att det är effekter. Så det var ju svårare förr.

Stefan Widar
Drömde man om det för 35 år sedan, att det skulle komma fler kanaler och fler möjligheter och mer röd tråd mellan allt rörligt. För då var det ju att matcha mellan en printad utomhusaffisch med radio med. radion fanns knappt då heller.

Anders Grahn
Men okej, nu var det inte riktigt då jag börjar, men när jag började, tv kanske hade funnits i Sverige i tio år ungefär, som reklamtv, Innan 80 talet hade vi inget ställe att visa tvreklam på ,så på så sätt så har ju TV-reklam var ett kortare format än bio när det kom, bio har alltid varit kanske minst 40 sekunder, inte idag, men det var.

Stefan Widar
Man fick se hela filmen på bio. Det var det som drev en till bio.

Anders Grahn
Ja, sen kunde ingen gå ut heller, man fick sitta kvar.

Stefan Widar
Snacka om linjärt.

Anders Grahn
Men jag vet att när tvreklam kom, då var inte jag så gammal, då tyckte man det var lite coolt kanske att det avbröts med reklam. Sen har det varit lite jobbigt också, men jag tror idag om man nu tittar fortfarande på tv, så tycker man det är ganska skönt med en paus. Man kan gå, gör något annat lite kort. Nu kan vi streama saker så då spelar det en så stor roll.

Stefan Widar
Men hypotetiskt då för från tvreklamen på den tiden, var det bättre reklam då som satte sig? Eller var det för att det var så pass nytt så att vad man än såg så satte det sig? Jag tänker, ”via direkt kan jag hjälpa till med någon ting?” Den var ju inte bra, egentligen.

Anders Grahn
Nej, men det där är nog en liten trendsak. Reklam skulle ju liksom tjatas, eller vara en slags intygande grej. Det stod någon och försökte påverka mig att det här är bra skit. Det är inte lika vanligt idag. Det är väl en liten amerikanska grej.

Stefan Widar
Tjata hål i huvudet till det sitter.

Anders Grahn
Ja precis, någon slemmig bilhandlare som står och … lite tv-shop nästan, för det var ju lite utvecklingen av det här. Men reklam betyder väl i grund och botten att skrika ofta eller något liknande. Bra reklam är väl egentligen något som sätter sig, som man kommer ihåg, bra eller dåligtskulle, skulle jag vilja säga. Jag kan ju tycka att bra reklam handlar ju i grund och botten om att man ska förmedla ett budskap på mest sofistikerat sätt, lite klurigt så där. Du kommer ihåg ”Klarnas smooth”, där har de lyckas tycker jag, där har de satt budskapet i idén. Var det Skandia som gjorde ”dags att tänka pension” När det kommer ett gäng yngre och hoppar i en bassäng och så kommer den sista liksom och går i. Och där kommer budskapet, du skrattar, den är ju kul, Det är bra reklam tycker jag, för då har man liksom bundit ihop det väldigt starkt, en idé med ett budskap.

Stefan Widar
Det är så kul för att alla jag pratar med i Fluid Friday, alla i podden kommer tillbaka till samma sak. Det måste finnas ett syfte med det vi gör. Och det är då det blir bra. En av mina frågor som jag förberett till idag är just, vad är bra reklam? Och det har du redan svaret på. Det är när det finns ett, det finns ett narrativ, det finns en story. Det finns en payoff. Så vad man än gör så ska det landa i det här. Och det är så lätt att bara skjuta över det målet med att göra något som är kul. Jag tycker det är därför Klarna fungerar så bra, till exempel för att man har bestämt sig, nu är det ”smooth” eller St1, de pratar bara lågt pris på bensin, inget annat.

Anders Grahn
Jag tycker i och för sig att det är bra reklam, kanske också, KPA de kör nu är ju rätt kul.

Stefan Widar
med barnen..

Anders Grahn
Precis, Det är ju jättekul. Sen kanske inte det knyter an till budskapet, lite grann gör det det, men inte så där stenstarkt

Stefan Widar
Men de håller formen.

Anders Grahn
Ja, ja, de är ju skitskojiga tycker jag. Men sen har vi en annan. Jag tänkte att ta upp en gammal som blev lite, vad ska jag säga, som vände på allt lite, ädet var när Ipren kom, det var ju en hatad reklamfilm när den kom. Vad dåligt det här är, vad är det för skit. och sen blir det kult. Hur kan det bli så? Den gav ju inte Ipren någon slags högre status utan snarare tvärtom. Men ändå så slog det hårt och det satte sig i folks minne. Folk började diskutera, har du sett den där filmen?

Stefan Widar
En film med hög igenkänning. och namnet Ipren är en av de val man gör och tar butik är just därför. Annars är det konstigt att våga förknippa sitt varumärke med en liten kort kille som är klädd som en…

Anders Grahn
Ja men det var ju en ploj också. Ja, du vet historien bakom.

Stefan Widar
Jätteskumt. Men det funkar uppenbarligen.

Anders Grahn
Ja tydligen.

Stefan Widar
vi backar bandet igen. Vi har pratat film och bra reklam. Men vad gör en filmproducent? Vad lägger du för roller i det?

Anders Grahn
Jag är fostrad lite grann sådär. Vad ska man kalla det, enmansföretags sätt att tänka litegrann. För när jag började med det här så var vi ju inte så många, så man fick göra egentligen allt. Alltifrån idéer, manus, ta fram musik, filma, ljussätta, ljud, ja hela biten, och klippa. Så att jag fick höra det, här jag började att det var ju ganska missvisande, folk från SVT.. Du kan inte kalla det producent. Producent är ju den som står för kulorna. Ja, men det har ju blivit ett begrepp i den här branschen att videoproducent är en filmare som gör det mesta. Men idag har vi liksom delat upp de där uppgiften litegrann och blivit lite mer specialiserade på upptaget. Men det är ett fungerande begrepp idag, videoproducent.

Stefan Widar
Vilken del brinner du för mest i din roll?

Anders Grahn
Jag har ju alltid gillat musik och spelar musik och är musiken, så jag kom in i den här branschen på den vägen. Så jag utgår ofta från ljudet. Kanske låter dumt, men jag tycker ljudet är nästan, för mig är det en starkare känslodrivare. När jag tänker bilder så tänker jag ofta hur låter det här. Sen är väl ljus också att hålla i kameran och peka den åt något håll det är kanske det minst intressanta tycker jag. Ljus och ljud för att fånga känslor kan man säga.

Stefan Widar
Och ljud talar ju till känslor och text och bild till intellektet.

Anders Grahn
Fast nu kommer nästa grej. Jag tycker en bra film ska inte pratas sönder. Det är väl lite motsägelsefullt kanske. musik är en sak. Men det ska inte pratas sönder. Kan man berätta en sak med bilden och visuellt så ska man det. Det tycker jag är det första man ska göra när man sitter och skapar idéer. även om man skriver. För jag tycker det är jättebra sätt att forma idéer att skriv på papper. Är man bra på att berätta historier i skrift,då tror att man klarar det bra i bild också. Man behöver inte rita bilder och hålla på. Man ska kunna beskriva i ord. Och kan du få någon att se bilder framför sig när man skriver i ord, då man lyckas tror jag.

Stefan Widar
Kul tycker jag, ingångsvärde att du utgår från ljudet, för nånstans så tror jag att i många fall så är en filmproducent eller filmare inte så alldeles intresserad av ljud. Har jag rätt eller fel där?

Anders Grahn
Jag tror idag, idag är det inte lika som för ett antal år sedan. När jag börjar med det här, jag pratade om SVT referenser, jag hade lite kolleger som när de gjorde sina filmer så utgick vi hela tiden från bilder och sen lade man musik på det sen, Jag tänker lite tvärtom. Men det kan du inte göra säger de. Jo men det är en rytmik och en ”pace” man jobbar med och det är ju lättare tycker jag att gå efter musikens rytmik oän att skapa en bildserie och lägga på musik. Sen tror jag i och för sig att idag jobbar folk mer med musiken för att man har en utrustning som…

Stefan Widar
Tillåter på annat sätt.

Anders Grahn
Det tillåter och är mycket snabbare att jobba med för fan. Vi sattnär jag börja med att man valde ett klipp och sen valde man nästa bild och sen så satt man det, och så höll man på så där .Och så visar sig efter ett tag att det femte klippet när man gjort 15. Det blev ingen bra. Ska gå in ännu, göra om det, då får man börja om därifrån.

Stefan Widar
Men var hämtar du inspiration ifrån?

Anders Grahn
Det är ju en bra fråga, jag tycker nog att som sagt, musik. Det kan vara vackra vyer, det kan vara bra film, det kan vara något som tilltalar känslocentrum på något sätt skulle jag säga, det kan egentligen vara vad som helst. Man får ju bilder när man är ute och rör sig, vare sig om det är natur eller… Jag gillar ju, segling och hav. det kan vara inspirerande tycker jag.

Stefan Widar
Han gillar Hav.

Anders Grahn
öppna landskap, nära havet.

Stefan Widar
vill jag bo.

Stefan Widar
Dig Om vi tittar på verktygen i verktygslådan för att ska bli bra så är vi överens om att det ska finnas en bra brief. och grunden till en bra brief, ja, det måste finnas någon typ av narrativ. Vad måste du mer ha i ett underlag för att göra film. Det är ingen idé att hålla på med det här. När är vi där?

Anders Grahn
Jag kan tycka, om man om man har lite för stora vida ramar liksom då är det svårt att göra film. Det var ju någon som sa en gång i tiden, ”Säg mig vad du vill ha sagt och hur du vill bli framställd” så kan jag skapa reklamfilm och det ligger rätt mycket i det. Om man har klart för sig sitt budskap, och då pratar jag en mening typ, inte en A4:a Man ska så att säga tratta ner det så mycket det går. Och sen det här med att bli framställd för att vilken nivå ska det läggas på. Ska det vara kul? Jag har lite självironi eller ska det vara seriöst? Jag menar, man tänker ofta på exempelvis reklam som bra när man skrattar åt det. Men så behöver det ju inte vara. Jag kom att tänka på en film som jag tycker är jävligt sofistikerad. Det var väl BMW som gjorde den, man får se någon överljudsfartbil i öknen som åker, både med en speaker , som om de ska ta något rekord och sen när den bromsar in så ser man att kameran åker iväg så klipper över till kamerabilen som då är en BMW som då har åkt fortare, då blir man så där.. det där var coolt.

Stefan Widar
Cirkeln sluts inte. Man måste tänka lite själv. Sista pusselbiten sitter betraktaren med.

Anders Grahn
Man känner sig lite intelligent brukar man ju säga. Då är det bra och det behöver inte vara så man skrattar. Men, det klart att det är kul att se, det är underhållning. blir man underhållen, tror jag, då är det bra.

Stefan Widar
Så jag tolkar det som att säga till dig, du får fullständigt fria händer gör något kul som sticker ut, då lämnar du rummet. Nästan.

Stefan Widar
om det inte är jävligt bra betalt.

Anders Grahn
Men det kanske inte händer så mycket då , ta mig dit istället. Så här är det, ju bättre man förstår problemet desto lättare är det att göra något bra tror jag. Att förstå problemet, det är ganska svårt att komma dit. Det är ju en konst i sig att liksom hitta dilemmat, hur angriper vi det här? Jag tror att om man är duktig på att komprimerar brief’er så kan man egentligen få nästan vem fan som helst att att skapa bra idéer. Tror jag. Det gäller att få andra att förstå vad problematiken är..

Stefan Widar
Djup erfarenhet inom det kommunikativa skulle jag säga. Vi får varje vecka i princip, önskemål från dem som vill göra långtidspraktik hos oss. Det kommer mail och det kommer samtal till oss. Vad skulle du ge för gott råd till någon som vill börja jobba med filmproduktion? I dag.

Anders Grahn
I dag är det egentligen lättare än någonsin tycker jag, att att utvecklas i det här området. Man har j, ta sin mobiltelefon och filma mycket. Man kan till och med klippa i den, öva och känna om det är något man tycker är kul. Och blir det bra så skicka in de där filmerna till oss eller något annat produktionsbolag. Men helst till oss förstås. Vi vill ha alla talanger. Ja, det är en bra början.

Stefan Widar
Kanske till och med be om goda råd på vägen. För även om man inte får sin praktik så kan ju du och andra lämna feedback på det.

Anders Grahn
Jag så är det ju. Du har ju en guldgruva på internet. Så har man bara lite talang så tror jag man kan komma långt.

Stefan Widar
Du alla får ju önska en önskelåtar så här på fredagen. Vad har du för önskelåt?

Anders Grahn
Jag funderade lite på det. Jag är ju lite allätare, men jag tänkte eftersom vi pratar film och tv och lite såna grejer så tänkte det kunde vara gött med lite gammal New Orleans funk. the Meters, Cissy Strut

Stefan Widar
Här i Fluid Friday.

Stefan Widar
Och där stänger vi igen podden för idag. Hög tid att börja fira helg, men alla avsnitt finns att lyssna på igen där poddar finns och på fluid.se/FluidFriday. Kom ihåg att gilla, dela, rekommendera men inte vaddera öronen gillar du Fluid Friday och känner du någon som kanske också borde vara med i podden, kontakta mig då på Hello@fluid.se. Flera länkar till det som jag och Anders pratat om i dag finns på fluid.se.

Stefan Widar
Anders

Anders Grahn
Ja.

Stefan Widar
Trevlig helg!

Anders Grahn
Tack Stefan!

Fler avsnitt

Hur tänker marknadschefen?

Varför ska man välja rörligt?

Hur ska vi differentiera varumärket?