Hur ska vi differentiera varumärket?

Avsnitt

11

Medverkande

Anders Bollman, Stefan Widar

Ämnen

differentiering, marknadsföring

Dela

LYSSNA

I detta avsnitt diskuterar Stefan Widar och Anders Bollman från Bedow vikten av att sticka ut och differentiera sig inom design och varumärkesbyggande. De betonar att differentiering ger kunder en anledning att välja ett specifikt varumärke och att det är särskilt viktigt för nystartade företag. Ett exempel som tas upp är ett georgiskt kombucha-varumärke som valde att differentiera sig genom en minimalistisk och teknisk design istället för att följa den traditionella yoga-inspirerade stilen, vilket har lett till framgång både på den georgiska marknaden och internationellt.

De diskuterar också vikten av att anpassa sig till olika tidzoner när man arbetar med globala kunder och hur pandemin har visat att det är möjligt att jobba effektivt och framgångsrikt utan att träffas fysiskt. Sammanfattningsvis framhålls vikten av att sticka ut och differentiera sig för att bygga framgångsrika varumärken, särskilt för nystartade företag. Strategiskt visuellt arbete och att ha relevans i differentieringen betonas också, samt att undvika att fastna i trender och istället fokusera på att skapa något unikt och igenkännbart.

LÄNKAR

Bedow.se

ÖNSKELÅTEN

Eldkvarn – 3:ans spårvagn genom ljuva livet

Stefan Widar
Ta en illgul väst ovanpå en rutig kostym är ju en pryl som sticker ut när alla andra kör svart och under kavajen. Känns lite obekvämt de första gångerna när alla tittar på en och undrar om man lider av dubbel färgblindhet och varför man blundat när man klätt sig. Men du syns differentiering. Men så plötsligt är den där trenden som du plockat upp från bakgatorna i New Yorks förort till förorten lika självklar som svart. Den där unika grejen är så icke unik nu så ingen ser dig längre. Att göra 100 % perfekt eller som alla andra är att göra sig osynlig. Citera mig gärna. Att lyckas med sin formgivning och få bra sväng i kundernas försäljning handlar i många fall om att sticka ut. Men hur gör man det? Ja, heter Stefan Widar jobbar som försäljningschef på Fluid där kreativa vänner samlats med målet att hjälpa våra kunder att underlätta deras försäljning på ett eller annat sätt. Idag har jag fått finbesök. Tack vare goda kontakter och det faktum att det är sportlov när vi spelar in   här avsnittet så lyckades fånga Anders från Bedow på sin resa längs E4 från Stockholm till Motala. Idag ska vi prata kreativt skav. Det där smolket i bägaren som gör att den där magiska, perfekta paradoxen uppstår. Kan Anders komma till Studio tre? Tips till dig med den där gula västen. Köp ett par röda Astro boots, då syns du igen, i alla fall fram till resten av dom  på din gata. Har köpt samma.
Anders Bollman
Tjena Stefan!
Stefan Widar
Tjenare!
Anders Bollman
Riktigt kul att vara här
Stefan Widar
Ja men du. Vad roligt! Du flyr Stockholm med Junibackar och Paradox Museum och jag kommer köra den grejen i morgon Så vi möts längs E4.
Anders Bollman
Ja precis.
Stefan Widar
Du är välkommen till Norrköping.
Anders Bollman
Tack så mycket!
Stefan Widar
Till att börja med Vem är Anders Bollman?
Anders Bollman
Jag kommer från början från Motala och i dag så bor jag i Stockholm, Bandhagen och jag är strateg och delägare på Bedow.
Stefan Widar
Fråga nummer två Vilka är Bedow?
Anders Bollman
Det var min kollega Niklas Bedow som startade studion för nästan 20 år sedan. Från början så kom vi från en mer renodlat grafisk design håll, men  med åren så har vi utvecklas och bli riktigt bra på. Varumärken och förpackningar skulle jag säga också, vi är åtta personer. Vi har kontor i Stockholm, Amsterdam med kunder från hela världen.
Stefan Widar
Bra tydligt. Då kan jag säga också att du som lyssnar på Fluid Friday vet ju om att alla poddar finns på fluid.se/fluidfriday. Där lägger vi en länk till eran sajt så kan man kolla lite på det ni gjort. Jag tycker vi kör igång. Vi ska prata kreativitet på riktigt go nivå och differentiering. Första frågan ut Varför är differentiering så viktigt?
Anders Bollman
Ja, men som du sa indelning så handlar ju kommunikation i mångt och mycket om att sticka ut och. Under mitt decennium i den här branschen så har antalet varumärken mångdubblats och i alla möjliga kategorier och idag är det betydligt enklare att skapa ett varumärke som man kan till och med ifrågasätta om det behövs så här många varumärken, många varumärken ser likadana ut och säger ungefär samma saker. Så genom att särskilja sig får kunden en anledning att välja just ditt varumärke. Och framför allt är den väl bra strategi och effektiv strategi om man är ett nystartat företag. Om man skapar igenkänning av sitt varumärke och vill uppfattas lite mer som en uppstickare. Men jag tror att det också funkar för mer etablerade företag. Man kan ju vrida lite på reglagen också hur mycket det ska särskilja sig och inte bara för sakens skull såklart. Hur man ser ut och paketerar sitt varumärke skapar vissa förväntningar som man måste leva upp till.
Stefan Widar
Många av era kunder en idé om hur mycket de vill differentiera sig från andra.
Anders Bollman
Jag tror att många kanske ser sig som väldigt modiga, men att i slutändan så vill man ju också uppfattas som förståeliga och man ska ju förstå deras varumärke också.
Stefan Widar
Jobbar ni med någon som är fullständigt sjövild i att vi ska verkligen särskilja oss?
Anders Bollman
Vi har jobbat med ett georgiskt kombucha varumärke precis, vilket är en nischad bransch. Men de var verkligen så att i den branschen så var det väl mycket såhär, du vet, Det fanns kombucha varumärken i Portland som var mer yoga inspirerade och som riktade sig mot den livsstilen. Så vad vi gjorde var att vi tog verkligen och gjorde dem åt helt andra hållet så att det varit mer tekniskt, det blev mer minimalistiskt men fortfarande så kommunicerade vi att bara är naturliga ingredienser i den produkten egentligen. Så vad vi gjorde då var att vi satte upp infografik på förpackningen egentligen, där vi spaltade upp, vi gjorde ett rutnät med hundra rutor och sen visade vi transparent ingredienserna så att det om det var 25 % vatten, då var det 25 % rutor som var ifyllda.
Stefan Widar
Coolt!
Anders Bollman
De var jättemodiga,  de var också ett startu, så då vill man ju verkligen sticka ut och vara något annat än de här traditionella, ytterligare en yoga kombucha.
Stefan Widar
Vad vet ni om utfallet av ett sådant arbete? Har de blivit en större spelare på den georgiska marknaden eller är de lika stora som de andra? Vad händer? För det känns som att de har på riktigt differentierat sig i en bransch där man ju har gått mycket åt det håll du beskrev från början.
Anders Bollman
Precis vad som jag tror är bra också är att det här går ju exportera även utanför Georgien så att om man kikar på Storbritannien, Sverige så funkar det fortfarande och är definierande. De är ju liksom redo nu att kunna lansera det över hela världen egentligen. Så jag tror att för deras fall har det varit perfekt för att då uppfattas man verkligen som något nytt.
Stefan Widar
Vad häftigt att komma in i Georgien!
Anders Bollman
Ja, jätteroligt! Jag har inte varit där själv, men de var jättetrevliga.
Stefan Widar
Och det var en lärdom från pandemin att det går att jobba med många utan att träffas live.
Anders Bollman
Absolut, jag tycker det funkar jättebra. Vi jobbar ju med ett destilleri i Kroatien och ett företag i Australien och USA just nu också. Jag träffade dem en gång men det funkar ändå väldigt bra att att ta möten över..F
Stefan Widar
Får vän av ordning frågar då. Australien, USA, Sverige vad har ni för mötestid då?
Anders Bollman
Igår var det 22:30 tror jag så det är svårt att hitta den perfekta tiden där. Men det funkar.
Stefan Widar
Ingen är riktigt nöjd. Eller är det någon som är nöjd med tiden?
Anders Bollman
Jag tror vi får anpassa oss lite efter VDn där så löser det sig. Han sitter i Australien.
Stefan Widar
Så ligger det differentiering i Bedows gener, det där ni vill börja? Eller är det ett verktyg i lådan eller var? Hur jobbar ni med strategiskt visuellt? Är det alltid där ni vill vara?
Anders Bollman
Vi har en process som som vi förenklat delar in i tankearbete och i hantverk kan man säga. Men jag tror att det är just i kombinationen av tanke och hand som vi är som starkast. Så det handlar inte bara om att göra något som är helt annorlunda, utan vad vi gör att vi måste förstå varumärket. Vi måste hitta rätt position för dem och vi måste formulera vart någonstans som ska. Och som strateg så är det väldigt viktigt att man föreställer sig vart ett varumärket ska nånstans. Det är lätt att det blir liksom Mckinseyrapporter och data, men som strateg tror jag det väl viktigt att ha ganska bra fantasi. Så det är ofta där vi börjar. Och då har vi ändå liksom en konkurrent analys och ser vart de andra befinner sig. Vad kan vi göra annorlunda och är det relevant för varumärket.
Stefan Widar
Om du får vikta den där delen, den som du sa, först tankearbetet och sen görandet? 50-50, 70-30 Är det olika från gång till gång eller?
Anders Bollman
Det beror på uppdragets natur lite också. Vi kommer från väldigt så, om man får säga det själv, hantverksskickligheten. Men vi har ju alltid tänkt också. Jag tror att som designer måste man också vara lite strateg. Man måste fundera på hur, hur ska det se ut? hur ska det se ut i framtiden? Man tar ju något som är väldigt abstrakt egentligen och sen gör man någonting konkret av det. Man börjar kanske med ingenting. Så jag tror tankearbetet är inte så att man bara tänker i början och sen springer man, utan det handlar hela tiden också om att säkerställa att vi kommunicerar rätt saker.
Stefan Widar
Och det där är så vanligt att många ser ju det som har blivit utgjort. Man ser en film, man ser en schysst trycksak eller man ser en utomhus kampanj eller man man hör en radiosporten tycka att det där är kul. Jag vet att när när Mekonomen körde som mest, men ja, vad hette hon, strunt samma, tjejen som som sa hej det är jag som är mekonomen och så vad hon hette, så ville många göra den typen av film för att den var bra och den var bra, Absolut. Det fanns en tanke bakom den filmen också, vem som nu låg bakom det där. Men strunt samma. Att många tyckte om dem. Det var ju för att den visades väldigt mycket och den gjorde väldigt mycket nytta för Mekonomen. Nu är ju Mekonomen Karin så hette hon ja,  nu syns ju inte hon lika mycket längre. Man har väl andra kanske idéer om hur man ska marknadsföra sig. Men det är lätt att man som kund hoppar på det man ser att andra har gjort utan att veta vad bakgrunden till det är. Så det tänket tycker jag ju är helrätt. Det är där man alltid måste börja. Men när ni får uppdrag att bara jobba rent visuellt försöker ni då i alla fall att få med er tänket att göra det arbetet? Eller går ni rakt på det, kräver då av kunden att nu ska ni har koll på varumärket.
Anders Bollman
Ja, jag fick den frågan i ett kundmöte i veckan. Varför vi offererade en hel strategi också, förarbete, när de bara vill ha en ny logotyp egentligen. Men för oss är det viktigt att förstå vart varumärket är idag och vart dom ska någonstans egentligen. Det blir väldigt lätt annars att det bara blir något snyggt eller något som är som du säger, något som är trendigt men som inte kommer att hjälpa varumärket på lång sikt egentligen. Det roligaste är när man hör ett litet aha från kunden, när de säger att vi har hjälpt dem att förstå sitt eget varumärke. Det är ju det roligaste.
Stefan Widar
Och med det kommer ju säljet också sen vartefter när de som ska se det här tycker att det känns bra, och man köper på känsla och motiverar med intellektet. Och det där är ju, det är ju A och O nånstans. Det får man inte glömma.
Anders Bollman
Det är väldigt viktigt för kunden att förstå resan också, det är ju svårt att presentera bara en logotyp och säg att den här, den här ska bli bra utan om man är med hela vägen från tankearbetet ner till detaljnivå. Då har man ju också förstått varför det är viktigt att vi gör den här förändringen.
Stefan Widar
Och då är tydligheten jätteviktig hela vägen. Och som du säger också backa tillbaka under resans gång också så att vi vet att vi har kursen på väg åt rätt håll.
Anders Bollman
Precis.
Stefan Widar
Men om det nu är nån som vill vara så pass järv. Jag känner igen den, vi vill verkligen sticka ut. Gör nånting galet. Absolut. Vi baserar det på smarta findings och så gör vi ett galet. Det där var kul, men det där passar inte oss. Hur säkerställer ni, tänker jag då, att man sticker ut på rätt sätt om man nu vill differentiera sig så att man inte bara slänger in en blekfet man i kalsonger som äter kex på en stor tavla i tunnelbanan? Det kan ju bli precis tokfel.
Anders Bollman
Ja, relevans är ju helt klart nyckelordet. Och det är ju inte långsiktigt att bara göra saker tvärtom för sakens skull egentligen, utan vi behöver ju faktiskt definiera vad ditt varumärke gör, hur du gör det och varför du gör det också. Genom att vi har svar på de frågorna, då är det mycket lättare också att visualisera det. Och däremellan också har vi något vi kallar för varumärkets narrativ som är bryggan mellan tankearbetet, strategin och designen. Eller hantverket egentligen. Och narrativet består egentligen av. Vi brukar skriva en mening som är ganska enkel men som summerar varumärket på ett bra sätt.
Stefan Widar
Är det alltid slogan eller payoff eller är narrativet större än så.
Anders Bollman
Ibland så kan vi använda det externt. Att man kommunicerar det, men ibland fungerar det mer som en rubrik när vi tar fram det visuella. Så ett exempel på det vi skrev för en spar-app i USA. Jag tror det var många år som vi skrev den, men då skrev vi ”Save small live large” och jag tycker fortfarande det är ett ganska bra exempel på en sådan för amerikaner på den tiden levde mycket från månad till månad på sin, man har kreditkort och man man har inte den sparande…
Stefan Widar
I generna som vi i Sverige. -Spara slösa.
Anders Bollman
Så vi skrev ”Save small live large” och den innehåller kundnytta, att man kan leva stort genom många bäckar små. Den innehåll vilken bransch det handlar om med ordet ”Save” och den har en dualitet som gör den intressant i ”small och large”. Så det använder vi sen när vi gör det visuella. Så i det fallet så byggde vi upp en logotyp som bestod av många små bitar som blev en större helhet som vi sedan kunde också göra illustrationer av.
Stefan Widar
Från det narrativet till att det görs ut i film och i print och radio och ljud, vad det nu kan tänkas vara. Fanns det något i det fallet? Något kreativt ”ska vi det” det som gjorde att det blev en differentiering eller? Det låter ganska kassaskåp säkert.
Anders Bollman
Ja, i det här fallet så var det ganska roligt. De här formerna begränsade oss i designen på ett sätt så att det i hantverket så var vi tvungna använda de här, vilket gjorde att det blev ganska, lite klumpiga ikoner. Ibland, lite klumpiga illustrationer, men de var direkt igenkännbara som som Capital som företaget heter, vilket gjorde att till exempel fanns de på den här Apple rekommenderade appar och där fick man inte ha logotypen. Men man såg ändå direkt vilket varumärke det var på och det skavde lite för att det var lite, lite klumpigt på ett bra sätt.
Stefan Widar
Och sen tycker jag så här, att ett kreativt skav behöver inte vara, tillbaka nu, det behöver inte vara en blekfet man i kalsonger som äter kex, utan det är ju någonting som också differentierar sig från de andra varumärkena. Där tycker jag, vi pratat om det tidigare i den här podden. Jag tycker Klarna är ju genialt intressanta. När man väljer en färg som inga andra banker har och det är samma sak här också. Där kanske ni valde färg och form utifrån hur andra banker inte jobbar.
Anders Bollman
Exakt, det var ju 2012, och vi valde faktiskt färgen utifrån de svenska sedlarna. Men det gjorde att det blev ett färgglatt formspråk som också var något helt annat än traditionella banker i USA.
Stefan Widar
Och där är den tillbaka igen då, differentiering. Så det behöver inte vara tokigt menar jag. Man behöver inte göra saker som på riktigt sticker ut utifrån. Putslustigt eller knasigt?
Anders Bollman
Nej, absolut.
Stefan Widar
Bara det är en skillnad mot alla andra på marknaden. Så det är återigen tillbaka till, hur ser konkurrensen ut och vad gör alla andra på marknaden?
Anders Bollman
Precis.
Stefan Widar
Men det är risk att man fastnar i trender. Jag tänker färger, former och.. Hur gör ni för att inte fastna i sånt som är populärkultur till exempel när ni jobbar fram nya varumärken och strategier?
Anders Bollman
Ja, men vi försöker alltid blicka framåt eller bakåt och aldrig åt sidorna för att det är väldigt lätt att man härmar någon då eller så, utan det är bättre att kika på vad kan hända i framtiden eller vad har redan hänt så att säga, och ofta börja en trend i alla fall inom vår bransch med att någon som har ett högt kulturellt eller ekonomiskt kapital och som verkligen gör något lite annorlunda. Man tar kanske ett kliv framåt, men inte för mycket utan precis lagom för att det ska bli fortfarande familjärt men också uppfattas som något nytt. Och när någon har gjort det och varit så modig, Oatly och Klarna, är ofta två exempel i Sverige, då är det ju många som följer efter och gör precis likadant för att de ser att det funkar.
Stefan Widar
Sen gäller det att lira med sitt eget varumärke också, tycker jag. Är man en super seriös aktör i något typ av område så passar det kanske inte spontant att man liksom lajkar bort sin kommunikation.
Anders Bollman
Nej, absolut. Men man kan ju också. Det finns olika livslängd på vissa viss kommunikation. Ett varumärke ska ju leva ganska länge så där är det viktigt också att man inte fastnar i någon trend. Och det är också därför det är viktigt med det strategiska arbetet i början så att man kommunicerar rätt saker. Om man bara gör något som är snyggt är väldigt lätt, att man hamnar i trendfacket och då får man göra om logotypen igen, kanske om ett par år. Men jag menar en en affisch till exempel. För ett band. Det kan ju absolut vara. Det är kanske bra om det är lite trendigt.
Stefan Widar
Man river ner det sätter upp en ny. Du säger. Oatly, där. Jag såg en så fantastisk grej som Oatly gjorde förra vintern. Jag var på Citygross parkeringen där man parkerar och så plockar man ute lite grejer ur bagageluckan så ska man gå iväg och så hajar man till på om man ser en sådan affisch där man säger vad saker kostar på parkeringen. Glad midsommar! Ja okay, det är väl så att någonting har blåst iväg. Nej, den är verkligen ny. Hållbarhet i mer än ett halvår. Det är ju snyggt att köra mitt i vintern, sånt är kul. Då har man verkligen lyckats att särskilja sig från andra som pysslar med ungefär samma sak.
Anders Bollman
Men det är också kanske läge nu att det kommer någon ny, för de börjar ju bli etablerade och är ett stort varumärke så det kanske är läge att pendeln svänger där…
Stefan Widar
..Åt ett annat håll. Någon som går in och tar position. Men du, fult och sånt som skaver. Du har sagt nån gång att det är bara embryo till nånting snyggt som skapar spänning. vad tänker du då?
Anders Bollman
Jag faktiskt snott en sägningen från en kollega. Men jag tycker det är ganska bra uttryckt att det är som en cirkel, så när vi ser något för första gången tänker vi att vad tusan är det här för konstigt? Sedan är det fler som gör något liknande och då börjar vi liksom vänja oss vid det visuella uttrycket och tänker att det kanske inte var så illa ändå. Men sen när vi sett det tillräckligt många gånger börjar vi plötsligt tycka att det är riktigt snyggt och då exploderar det och det finns överallt. Och då börjar vi tröttna på det och till slut känns det omodernt, och sen går det ett par år och sen så är vi tillbaka i början på cirkeln, att det börjar om helt enkelt.
Stefan Widar
Lite som i introt. Det där som jag bara drog till med den här gula västen ovanpå den rutiga kostymen som känns skitlustigt när man ser det första gången och har det det. Men sen vänjer man sig.
Anders Bollman
Skulle tillräckligt många personer ha just så, då skulle det bli en norm av det egentligen. Och då är det också lite speciellt med just ordet fult. Så där att det är ju ganska ett normativt ord liksom. Så det är också svårt. För att det betyder ju att det skulle vara något som är vackert för alla. Det är också svårt för att alla tycker att olika saker är vackra eller fula.
Stefan Widar
Då är ju ful lite tokigt ord egentligen på nåt som är…
Anders Bollman
..Ja, precis. Kanske bättre med något som du sa, något som skaver eller något som…
Stefan Widar
Nu har jag förberett en liten lekpunkt tillsammans med dig som heter ”fult eller snyggt”. Ska vi översätta? Vi kör någon låtsas tyska. Vi kallade det för ”Fült” fült eller snyggt. du har ju fått ett så här Yes och No knappar framför dig? så får du avgöra tillsammans med mig om några saker är ”füla” eller om de är snygga under vad ”Fült” betyder kanske ….
Anders Bollman
Det kanske betyder nåt.
Stefan Widar
Jättedumt. Men nu, nu kör vi ”fült eller snyggt” första då: Comic Sans är det fült eller snyggt.
Anders Bollman
Jag tror, jag vet inte vad jag ska trycka på nu. Jag är lite konfunderad här. Men men jag tror det finns en anledning till att det är så många som använder det. Det är ganska lekfullt typsnitt, det är ju lättläst, Det finns på alla standarduppsättningar av Word och så. Det måste finnas en anledning att det är så många som använder det.
Stefan Widar
Vanligt på förskolor och vårdcentraler tror jag.
Anders Bollman
Precis det som blir fel är när man kanske har budskap som inte riktigt funkar med Comic Sans. Som en dödsannons ,det ska bli lite konstigt.
Stefan Widar
Så vilken knappt trycker du på?.
Anders Bollman
Jag får trycka snyggt, snyggt vid rätt tillfälle.
Stefan Widar
Vad tycker man om sans serif’er?
Anders Bollman
Jag tror att det är lätt att få något att se hyfsat snyggt ut kanske, snyggt som i, ja, det ser bra ut. med just sans seriffer så är det svårare att använda seriffer som är motsatsen. Men lite klackar på. Jag tror att det det som har blivit anledningen till att det också är överanvänt, det är lite lättja i det på något sätt.
Stefan Widar
Cirkeln har blivit sluten igen.
Anders Bollman
Ja, kanske så.
Stefan Widar
Ja, så vilken knapp trycker vi på?
Anders Bollman
jag är själv en stor användare av san seriffer så jag trycker väl snyggt då.
Stefan Widar
Då fortsätter vi. Men jag börjar misstänka litegran, men har ingen aning. Dramatens nya visuella identitet.
Anders Bollman
Just det.
Stefan Widar
Jag minns ju artiklarna i Resumé om den.
Anders Bollman
Jo, men vad som är lite synd med den är att Dramaten är ju egentligen en helt annan typ av underhållningen än till exempel Netflix eller andra typer av streamingtjänster. Det finns ju något unikt i Dramaten som institution egentligen, och det är lite synd att den försvinner genom att man anammar den typen av visuellt uttryck. Jag förstår ju att det handlar om att man vill locka en yngre publik till Dramaten. Men det finns ju också något härligt i det lite tyngre. som jag tycker har gått lite förlorat i det nya.
Stefan Widar
Undrar om den yngre publiken, om det nu är så som du resonerar om den yngre publiken dras till Dramatens erbjudande tack vare en ny visuell identitet?
Anders Bollman
Exakt. Det är ju svårt. Jag tror, det är också härligt att bli liksom uppslukad av något så långsamt som man inte alls är van vid vid andra typer av underhållning.
Stefan Widar
Så där så är det ”fült eller snyggt”.
Anders Bollman
jag får trycka ”fült” den här gången då kanske.
Stefan Widar
Bra tjong i knapparna idag kan jag tycka. Du, vi kör den fjärde. Vi ska prata Poseidonstatyn är den ”fül eller snygg”.
Anders Bollman
Just det ja. Men det är väl Carl Milles, eller?
Stefan Widar
Det flyger över huvet på mig. Det kan jag inte svar på
Anders Bollman
Jag tror de.. Men den är väl snygg?
Stefan Widar
Då kör vi nummer fem. Då skulle du vilja prata om det som jag var inne på i introt precis efter att jag ropat in dig. Så du hörde inte det, astro bootsen? De är så sinnessjukt virala just nu. Du kanske har ett par själv?
Anders Bollman
Nej tyvärr.
Anders Bollman
Inte än, men de ser väl, jag vet inte, lite korkade ut eller? ganska obekväma. Men det är kul att de finns.
Stefan Widar
Intressant att en seriefigurs liksom stövlar blir så stora mot, ja stora är de ju som skit,  bland de så vill använda dem. Fült eller snyggt?
Anders Bollman
Jag tycker det är fült, fast på ett bra sätt.
Stefan Widar
Och är det en dubbel tryckning på gång?, ett, två, tre.
Stefan Widar
Sedan en gammal älsklingsfigur till mig och det är inte bara för att jag är lik honom själv. Ungefär lika gammal som hans pappa eller något lite äldre. Alfons Åbergs klipp och klistra teknik om man tittar på de gamla bilderböckerna.
Anders Bollman
Själv har aldrig varit ett fan kanske, men jag har förstått att det är väldigt uppskattat.
Stefan Widar
du är tvekis.
Anders Bollman
Men jag tror att det är snyggt, fast på dåligt sätt kanske.
Stefan Widar
Sista. Vi har ju ett fint exempel på det i Norrköping. I biblioteket till exempel. Brutalismen. Både arkitektur och design.
Anders Bollman
Det här tycker jag är ett material till ett eget poddavsnitt kanske. Men jag kan tycka det är rätt befriande med den här ärligheten och det enkla, att man inte döljer massa saker, på så sätt kan jag tycka att det är rätt snyggt. Det finns ju det här Barbican i London till exempel, som är väldigt stiligt. Trevlig plats att vara på, men det finns också en anledning till att det är en dystopikernas favoritgenre inom arkitektur. Jag tycker det är fult fast på ett bra sätt.
Stefan Widar
Vet du, jag tycker den är snygg. Om du trycker på fült så trycker jag på Snyggt , är du med?
Anders Bollman
Absolut
Stefan Widar
Ett, Två, tre.  det blev som en dubbel tryckning igen. då. Anders, alla som kommer hit får önska sig en önskelåt. Vad har du tänkt dig?
Anders Bollman
Just det. Vi är i Norrköping så det blir ju Eldkvarn så klart
Stefan Widar
Vilken låt.
Anders Bollman
Treans spårvagn genom ljuva livet.
Stefan Widar
Och där måste vi tyvärr runda av för idag, alla avsnitt finns att lyssna på igen där poddar finns och på fluid.se/fluidfriday. Kom ihåg att gilla, dela och subscribe så kommer du få en liten pling pling i rutan då när det kommer ett nytt avsnitt eller förresten gör vad du vill bara är du snäll. Anders. Hoppas att du får ett fint sportlov.
Anders Bollman
Tack så mycket, det samma.

Fler avsnitt

Hur tänker marknadschefen?

Varför ska man välja rörligt?

Hur ska vi differentiera varumärket?