Licensfria typsnitt till ditt nästa projekt

Jonas Mandorf, AD på Fluid har designat typsnitten. Är ni intresserade av att skapa ett eget typsnitt eller diskutera uppstapeln i ligaturen på Fluid Crystal, kontakta Jonas på jonas.mandorf@fluid.se

Funderar ni över licenserna för era typsnitt? Får man använda dem online eller är det bara för tryck? På reklambyrån Fluid kan vi hjälpa er genom att skapa era helt egna typsnitt, men också genom att förmedla några licensfria ni får använda precis som ni vill, utan att behöva grubbla över frågorna ovan. Skapade av vår medarbetare Jonas Mandorf, perfekta till er nästa hemsida eller grafiska profil! 

Ett alternativ till att använda den uppsjö av typsnitt som finns på internet kan vara att designa sitt egna. Men varför ska man göra det? Och hur lång tid tar det egentligen att designa dem?

Det och historien bakom våra typsnitt hittar ni i Fluid Feed. Nedan är ett utdrag från artikeln där Jonas reflekterar över sitt skapande och fördelarna med att äga sin egna font, sin alldeles egen Sans Serif. 

…att som varumärke ha ett eget typsnitt är ju lite av en statusmarkör, hur ska företag tänka om de vill ha ett eget typsnitt? 

– En tungt vägande faktor varför man ska ha ett eget profiltypsnitt är licenskostnader. Är man en större organisation och vill använda ett befintligt typsnitt så blir det lätt en stor årlig utgift. Dessutom är licensvillkoren ibland lite kniviga att efterleva och man garanteras inte någon exklusivitet i användandet av just det typsnittet. Samtidigt har Googles bibliotek med gratistypsnitt vuxit de senaste åren och innehåller även det många kompetenta typsnitt. Enkelheten att använda dem på en webbplats är också en tilltalande faktor för många. Ett eget typsnitt är antagligen initialt lite dyrare men kommer snart att betala sig jämfört med licenskostnader. Dessutom får man tillgodoräkna sig värdet av ett eget visuellt uttryck.

– Alla kunder behöver antagligen inte ett eget typsnitt, men för de som har behovet kan vi på Fluid erbjuda en enklare process och tjänsten är ett bra komplement till våra andra erbjudanden som en kreativ helhetsleverantör. Vi hjälper er att se över företagets kommunikation, analysera vilka geografiska marknader ni kommunicera på och identifierar om det till exempel behövs stöd för kyrilliska tecken. Ett eget profiltypsnitt blir en stabil hörnsten i er grafiska profil. Bland mina skissblock finns ett stort bibliotek med lösa typsnittsidéer som en dag väntar på att förverkligas….