Alltså, att skapa textkonturer innebär att du omvandlar en bokstav, ett ord eller en hel mening till en form, en kontur. Denna kontur kommer att vara identisk med hur texten såg ut som ett tecken. Till exempel, ett ’A’ kommer att se ut exakt som ett ’A’, men det kommer inte längre gå att redigera via typsnittshantering. Detta är vanligt att göra vid skapande av logotyper eller när man på annat sätt vill försäkra sig om att den text man konverterar alltid ska se korrekt ut, även om mottagaren av filen inte har typsnittet installerat på sin dator för att kunna läsa det. Nackdelen är att det inte längre går att redigera texten. Så om du till exempel har skrivit en årsrapport på 48 sidor och ska skicka den till ett tryckeri, är det generellt bättre att bädda in typsnittet i PDF-en istället för att göra om all text till konturer.
Här på Fluid har vi skapat flera gratis typsnitt som är enkla att skicka med och hänvisa till när du ska trycka din nästa folder. Varsågod att ladda ner dem och använda dem! Om du har frågor är du såklart alltid varmt välkommen att kontakta oss.
Font är engelskans ord för teckensnitt, eller typsnitt. Även när vi pratar svenska händer det att vi lånar det engelska ordet och frågar ”Vilken font ska jag använda?”. Alla tre ord, typsnitt, teckensnitt och font fungerar att använda och är accepterade av de som jobbar inom den grafiska branschen.
(Brasklapp till alla typsnittsnördar – vi vet att det ÄR skillnad på typsnitt och teckensnitt men i vår dagliga kommunikation så gör vi det enkelt för alla och krånglar inte till det med snobberi)
Absolut, många sidor tillhandahåller gratis typsnitt som du kan använda fritt. Men var noga med att se över licensen, den kan ibland skilja på privat och kommersiell användning. Här på Fluid har vi skapat flera gratis typsnitt som ni gärna får ladda ner och använda efter bästa kreativa förmåga! Vill ni läsa mer om skillnaden mellan gratis typsnitt och de med licens kan ni göra det här.
Det viktigaste är att typsnittet matchar varumärkets identitet, att det fångar det essentiella i varumärkes själ. Tänk även på läsbarheten och säkerställ att logotypen blir läsbar även i små versioner. Vidare så behöver ni verkligen inte tänka att ni ska välja typsnitt till logotypen efter de typsnitt ni ska ha i er kommunikationen (såsom rubriktypsnitt, brödtext, etc.). Logotypen ska bestå, men varumärkets generella typsnitt kan förändras med åren. Behöver ni hjälp med att skapa antingen en logotyp eller grafisk profil så är ni såklart varmt välkomna att kontakta oss på Fluid!
Truetype-formatet (TTF) är en äldre version av ett typsnittsformat som numera oftast ersätts med OpenType (OTF). OTF är en typ utveckling av TTF-formatet med fördelen att det kan innehålla fler tecken, specialtecken och andra stilistiska funktioner såsom ligaturer och tabellerade siffror. För dig som använder typsnittet till vardags kommer det inte vara någon skillnad. Men för vår kollega Jonas som skapar egna typsnitt (läs gärna mer här) så är OTF ett måste i det vardagliga arbetet.
Sans serifer (även kallade linjärer) är bokstäver som primärt består av linjer utan dekorationer i ändarna. Ordet Sans kommer från franskans ”Utan” och innebär kort och gott att typsnittet saknar klackar i typsnittets ändar. Linjärer används ofta för digitala plattformar och upplevs som enkla, rena samt skalar bra mellan olika storlekar. Vanliga typsnitt är exempelvis Helvetica, Arial eller Open Sans.
Serifer är typsnitt som har ”klackar” längst ut i ändarna. Det ger typsnittet en elegant, klassiskt känsla och kan öka läsbarheten då ögat får en tydligare linje att följa i längre texter. Det blir även enklare för ögat att hoppa mellan rader när man läser i t.ex. en bok eller tidning. Serifer har dock haft problem på skärmar, framförallt förr i tiden när upplösningen på skärmarna var sämre med att de tunna linjerna var svåra att läsa på skärm då de ”frätte ut”. De har även sämre läsbarhet desto mindre typsnittet blir Men med dagens skarpa skärmar kan man med gott samvete välja att använda en serif även online. Vanliga typsnitt är Times New Roman, Georgia och Trajan Pro.
Testa dig själv, är brödtexten du läser här en serif eller sans serif?