Vad är egentligen en bra sajt?

Avsnitt

10

Medverkande

Jennifer Sylvan, Stefan Widar

Ämnen

Webb, Webbdesign, UX,

Dela

LYSSNA

I detta avsnitt diskuterar Stefan Widar och Jennifer Sylvan vikten av att ha en webbplats för företag. De betonar att en webbplats är grundläggande för digital marknadsföring och ger företag möjlighet att skapa ett gott intryck och äga sin egen information. De poängterar att det är viktigt att förstå och definiera behoven och syftet med webbplatsen innan man beställer den. Vidare betonar de att webbplatsen bör anpassas till mobila enheter och kunna erbjuda olika funktioner som hjälper företaget att nå sina mål.

I den andra delen av podden fokuserar Jennifer och Stefan på att anpassa webbinnehållet till olika plattformar och användarnas behov. De påpekar vikten av att inte fastna i att först designa för desktop och sedan skala av till mobil, utan istället börja med att tänka på mobila användare och deras specifika krav. De diskuterar också betydelsen av tydlig planering och dokumentation för att undvika onödiga kostnader och tidsförluster. De delar också insikter om processen för att skapa en webbplats, inklusive skissning, insamling av innehåll och testning innan lansering. Slutligen betonar de vad som gör en bra webbplats, inklusive varumärkeskänsla, kvalitativt innehåll och tydlig navigation. De avslutar med att rekommendera regelbundna avstämningar med webbpartner eller byrå för att hålla webbplatsen uppdaterad och undvika större ombyggnader i framtiden.

Länkar

Internet är en fluga

UX info – Gör informationen skannbar

Fler teorier om användarupplevelse och UX som kan vara bra att ha koll på

Mobile first – ett sätt att designa med mobilanvändaren i fokus

Önskelåten

Seven days of falling – Esbjörn Svensson Trio

Stefan Widar
Få personer har fått äta upp ett sig så många gånger som vår kommunikationsminister mellan 1994 och 1998. Och nu späder jag på det ytterligare. Internet är en fluga som kanske blåser förbi. Shit vad tokigt det blev Ines! Även om WAP-telefonen kom först 1999 så fanns ju internet redan innan. 1996 mitt under Uusmanns mandatperiod så byggde jag och mina kompisar Patrik och Henrik och Calle och Johan. Fotosektionen på Berzeliusskolans hemsida. Varför visste vi egentligen inte, men det fanns ju flera tusen besökare på sajten så det var väl något som gjorde det bra. Det där citatet om att internet kanske var en fluga. Det gräver vi lite mer i innan vi tar helg. I dag är internet lika självklart som luften vi andas och en förutsättning för många bolag att ens överleva. Jag heter Stefan Widar och jobbar på Fluid där kreativa människor samlas med målet att hjälpa våra kunder och underlätta deras försäljning på ett eller annat sätt. Idag ska vi, som du säkert förstår, prata webb i alla dess former och det är just därför jag bjudit in Jennifer Sylvan till dagens podd. Hon är på product lead för Fluids webbgäng. Jennifer……….

Jennifer Sylvan
Hej

Stefan Widar
Hej, Hur mår du?

Jennifer Sylvan
Jag mår bra hur mår du själv?

Stefan Widar
Jag mår jättebra, jag har haft en helt fantastisk dag. Varit och föreläst i Nyköping om tio trender för marknadskommunikation 2023. Det ger massa energi. Men du då?

Jennifer Sylvan
Pauline har precis fått igång musiken på kontoret så det är bra fredagsstämning här.

Stefan Widar
Skönt, ja det bara strålar om dig. Du ska få önska en låt också lite senare. Alla får göra det. Kommer du ihåg första gången som vi upptäckte att vi har träffats långt tidigare i livet?

Jennifer Sylvan
Du tänker på vår gemensamma småländska ort, Fårhult

Stefan Widar
Visst är det konstigt.

Jennifer Sylvan
Att du skulle veta vem min morbrors hund är?

Stefan Widar
Ja, när jag börjar prata om Ludde, är jättekonstigt. För ni som lyssnar på podden i dag, Jennifer och jag har… Jag har haft farmor farfar i Fårhult utanför Västervik och du har..

Jennifer Sylvan
Mormor och Morfar.

Stefan Widar
I samma by. Tokigt, En pytteliten plats på jorden och det upptäckte vi först när vi började jobba ihop på Fluid, så det känns extra kul att du är här idag.

Jennifer Sylvan
Kul!

Stefan Widar
Vi ska prata webb och alla de bitarna och bara till att börja med, en disclaimer skulle jag vilja stoppa in är att, det finns ju många poddar som handlar just om webb och det där, tekniken kring webben och JavaScript och Phyton, och skillnaden mellan HTML5 och flash om man ens jämför det. Vi kommer inte prata om det idag utan vi kommer prata mer om innehåll och hur man ska tänka för att vara en bra beställare av webb, känns det fine?

Jennifer Sylvan
Jag tror det blir roligast för dem som lyssnar.

Stefan Widar
Ja, för du har inte förberett alla olika javascript som du kan utantill. vi tar det till popcorn- och pizzanivå. Varför? Till att börja med är det så viktigt att ens ha en sajt tycker du?

Jennifer Sylvan
Som företagare så är det basen för din digitala marknadsföring Oavsett om det är sök eller display eller radio så kan du jacka i det med hemsidan och se till att det finns en landningssida eller plats att läsa mer.. Har man hört en radiosport så kanske man väcker ett intresse så man kan läsa på och då ha rätt ”Call to Action” så att man driver användaren mot att boka ett besök eller köpa någonting eller komma och besöka butiken.

Stefan Widar
Äga sin egen information litegrann.

Jennifer Sylvan
Sedan är det också ansiktet utåt. chans att göra ett bra intryck.

Stefan Widar
Förr pratade man om 25:e timmen på dygnet, kanske lite slitet idag, men lite så är det ju, alltid öppet på nåt sätt.

Jennifer Sylvan
Precis det är en medarbetare som jobbar för dig dygnet runt, alla dagar om året. Jag har själv fått lite perspektiv på det där nyligen när jag flyttade till hus. Plötsligt börjar jag få behov av att kontakta olika typer av hantverkare. Vi hade flyttat till ny kommun så jag hade inte vuxit upp i närheten. Hade inga personliga preferenser eller tips från föräldrar. Så jag använde Google mycket och kollade in olika hemsidor. Sen öppnade jag ett gäng av de som dök upp och jämförde sajterna för att besluta om vem jag skulle kontakta. Och jag valde absolut bort företag som hade hemmasnickrade sajter som inte upplevdes som kompetenta eller professionella. Och någon valde jag bort. Bara för att jag tyckte deras personalbilder såg inte så trevliga ut, kanske mer macho, inte så inbjudande. Jag letade efter företag som kunde ge förtroende och som hade personer som jag kunde tänka mig bjuda in i mitt hem. På webben är intrycket mycket och det är så enkelt att jämföra.

Stefan Widar
Vad ska man tänka på då när man ska beställa en ny sajt? Första frågan är alltid vad kostar det? om vi skiter i den, vad borde man egentligen prata om?

Jennifer Sylvan
Ska man sätta ett pris så bör man veta vilken lösning man ska bygga. Ska man veta vilken lösning man ska bygga, bör man veta lite mer om behovet.

Stefan Widar
Men vet alla det, behovet?

Jennifer Sylvan
Tror det är många som gör en väldigt grund behovsanalys och tänker lite direkt på lösning. Och när vi gör behovsanalys så försöker vi alltid göra den ganska djup från början för att väcka lite olika frågor som man kanske stött på annars senare i projektet och försöka få dem med redan från början. Identifiera vilka behov man har och det är inte alltid som kund man har tänkt på alla faktorer så där kan man ju upptäcka saker tillsammans.

Stefan Widar
Kanske våga visa sig lite sårbar i det också. Att vi vet ungefär vad vi vill men vet inte hur det ska gå till.

Jennifer Sylvan
Prata inte lösning, prata behov i första steget och syftet med hemsidan.

Stefan Widar
Exempel då, Lång-read plats Avlasta kundtjänst. Så tänker inte så många kanske?

Jennifer Sylvan
Det ju lätt att tänka att man främst ska vara en om-oss-sida och det kan det ju vara också. Men kanske vill du optimera för att bli hittad i sök och då vill vi ta fram bra landningssidor med rätt innehåll. Kanske bygga en kunskapsbank med artiklar. Sen om du vill underlätta för kundtjänst så kanske vi vill guida användarnamn till rätt kontaktperson. Eller bygga en FAQ med vanliga frågor och svar. Det behöver ju inte ens vara en vanlig hemsida. Det kan ju vara en hemsida som handlar mest om employee branding inför rekryteringsprocess eller publicera en digital årsredovisnings site.

Stefan Widar
Men det där gillar jag när du säger Årsredovisnings site, det är väldigt specifikt, som typ en kampanjsida. Är den alltid mobile first? Många pratar ju så.

Jennifer Sylvan
Jag tror att det är viktigt att man tänker på vad man har för innehåll anpassat till olika plattformar och att allting ska hänga ihop. Sedan exakt i vilken ordning du gör allting, jag tycker att det var ett väldigt nyttigt begrepp när det kom, eftersom det är lätt att man fastnar i att man börjar med att göra desktopdesign och sen skalar man av och minskar det till mobilt, i vilket jag kanske inte har mobilanvändare som främsta fokus. Om du besöker en sida via mobilen kanske du är mer stressad eller kanske mindre fokuserad. Du kanske inte vill navigera på samma sätt, du kanske behöver en annan typ av överblick, så det är bra att tänka på dem från olika perspektiv utifrån användaren där.

Stefan Widar
Det där upptäcker man ju ganska tidigt i en sådan process när man vågar att ställa frågan inte bara vad kostar det, eller när kan ni göra eller när kan det vara färdigt? Samarbetet där tycker jag är jätteviktigt, men låt säga att man har ringat in ungefär vad det man vill göra. Man förstår ungefär vad det handlar om. Hur kommer man vidare när man då vet vad sidan har för syfte?

Jennifer Sylvan
Efter att vi har haft vårt uppstartsmöte så sätter vi igång och börja skissa på sajten. Du som kund kommer få ett skissarbete från oss där vi har satt tonen och formen på sajten. Så här ser knappar ut. Så här ser startsidan ut. Så här ser elementen ut och formspråket ut, så då får du en första känsla för sajten. Sen så samlar vi in innehåll från dig eller så producerar vi själva, vi har ju också copywriters, fotografer och filmare hos oss som kan ta fram jättebra innehåll just utifrån behovsanalysen som vi pratar om i början. Sedan bygger vi upp sajten på en testserver och kollar den innan vi lanserar den.

Stefan Widar
Du får det att låta så enkelt. Jag minns ju hur det var när vi byggde våran sajt 1996 och kom med färdig sajt på en diskett och lämnade till IT avdelningen på den skolan och så säger dom som lägger in den där på någon typ av server som man inte förstår vad är en server ens, och dom sa ”lyd ett gott råd grabbar, bygg aldrig mer en hemsida”. Och så fel dom hade på nåt vis. För det där är ju en stor del av det som vi gör på Fluid i dag.

Stefan Widar
Din referens med husbygget tycker jag är underbart.

Jennifer Sylvan
Man skulle kunna se hemsidan lite som ett hus. Fast vi börjar med att bestämma oss vad för typ av hus vi ska ha. Vi började rita upp en planritning för huset och sedan fyller vi den med inredning med tapeter, golv och möbler. För om vi börja med att fokusera på möblerna, då kommer vi missa dom här viktiga stommarna. Sen är det viktigt att man gör det i rätt ordning för att det blir billigare att göra det i rätt ordning. Om du ska jobba lite mer och fokusera på möblerna först och kommer på att, nej, men just det, jag ville ha toaletten på andra sidan, då måste vi dra om rören ifall vi redan har byggt allting för att vi trodde att vi skulle ha det på ett visst sätt.

Stefan Widar
Det är väldigt likt ett husbygge. Ritningarna först, sedan bygger man efter dem och sedan vill man ändra när det är färdigbyggt så det klart att det går. Men det är ju inte så fiffigt. Tid för oss är ju pengar för kunden. Det är det vanliga. Men det är därför som dokumentation och brief är så viktigt då misstänker jag.

Jennifer Sylvan
Ja, jag tycker det bra att man arbetar mycket med kravlistan. Sedan så förstår jag att man som kund kanske inte alltid koll på vad för krav ska jag ställa, om vi säger att vi vill ha ett formulär på sajten. Då är det ju bra om den som sitter på andra sidan vet vad de ska ställa för frågor för att få ner allting från kravspecifikationen. Vad ska det vara för formulär? Vad ska det vara för fält? Vad är tvingande? Vad händer om man inte fyller i det här fältet då? Hur fungerar användarna här ifall de har jättemånga fält och fylla i, kommer de att konvertera på samma sätt då? eller ska vi dela upp den i sektioner? Det finns många sätt att prata kring varje grej och ju mer vi kan få in i kravlistan från början ju enklare har vi att sätta pris och budget och tid.

Stefan Widar
Det är okej om du viftar, det är en fluga som är här inne i studion, det gör inget. Det måste vara vårens första fluga som är inne och far här. Du, bra sajter, enligt Jennifer på Fluid.

Jennifer Sylvan
Det finns många sätt att prata om bra sajter, men om jag skulle sammanfatta några saker så är det nog en sajt som har med sig varumärket och grafiska profilen. Jag litar mer på avsändaren och får bättre bild av vem avsändaren är. Kvalitativt innehåll att undvika bildbanksbilder. Bra bildmaterial kan verkligen lyfta en sajt och tydlig navigation. Extra viktigt på mobilen för där har man ju mindre yta och mindre fokus från besökaren.

Stefan Widar
Är det inte lite så också att snitt användaren kanske inte bara läser sajter utan man kanske scannar dem eller man skummar dem? Eller finns det siffror på sådant? Är det så eller bara en känsla som jag har, återigen tillbaka till, vad tycker jag själv?

Jennifer Sylvan
När man pratar om användare så får man tänka på att de ofta har ett behov när de går in på sajten och då skummar de igenom sajten för att se, uppfyller det här mitt behov? Så ett generellt tips bara skicka med till alla som bygger sajter är att tänka på att man scannar information. Så dela upp det i sektioner, dela upp det i kortare stycken, gör mycket underrubriker, gör det lätt för ögat att scanna informationen utan att behöva läsa det från början till slut.

Stefan Widar
Men du, det var väldigt. …. Flugan.

Stefan Widar
Hur ofta behöver man uppdatera en hemsida?

Jennifer Sylvan
Det beror förstås på vad du har resurser till. Det brukar vi alltid fråga i början av en behovsanalys. Vi kan bygga enkla användargränssnitt för enklare uppdateringar om man vill det. Konsekvenserna skulle jag säga om du inte underhåller hemsidan, och då pratar vi både innehåll och teknik så att det kan bli lite dyrare och sämre effekt. Återigen relaterat till husbygge, att om du bygger ett hus så behöver du underhålla dig med allt från tak till inredning eller innehåll. Om du inte gör det så det skulle vara mycket dyrare och behöva riva huset och bygga ett nytt hus än och..

Stefan Widar
…Än att måla om.

Jennifer Sylvan
Verkligen.

Jennifer Sylvan
Jag skulle vilja uppmana att man också har regelbundna avstämningar för sin sajt med sin webbpartner eller webbyrå och be om input även därifrån. Det händer ju mycket i webbvärlden också. Det är inte bara saker som berör innehåll och företaget utan det kan tillkomma policy, cookie policykrav och annat. Eller nya filformat för bilder som är mer snabbladda. Det finns många sätt att se över sin sajt och gör man bara de här regelbundna avstämningarna så håller man mycket bättre takt och slipper det här att du måste bygga om din sajt.

Stefan Widar
Du och ditt närmsta gäng måste vara väldigt uppdaterade tänker jag på alla olika krav som Google ställer, till exempel på en snabbladdad eller relevant eller viss typ av design eller viss typ av teknik. Hur hämtar du själv information om alla uppdateringar vad som gäller?

Jennifer Sylvan
Jag tycker det är jättetryggt att vi har sökspecialister i Fluid också, så vi har ju ganska mycket samarbete med Nicklas och Pauline, för att just få lite mer input kring både hur de tänker när vi bygger sajten i fall det är en kund som säger, ”Jag vill gärna synas på de här sökorden”, då pratar vi med dem också så att vi bygger allting så optimerat som möjligt.

Stefan Widar
Nu dagens nästan lite flummig fråga. Är du beredd på den? Jag får känslan ibland av att det är många hemsidor man ser på nätet. Ser ut att vara liknande i sin uppbyggnad. Det är sällan man har menyn längst ner, till exempel på en sida. Man får scrolla längst ner för att se och det är sällan som sajterna är runda eller så. Varför ser så mycket samma ut?

Jennifer Sylvan
Jag skulle säga att det är att användarna har med sig ett beteendemönster när de kommer in på din sajt, så de vet var de letar efter navigationen. De vet ungefär hur brukar de hantera en hemsida? Och ofta har de med sig ett behov in på sajten också, dom de vill uträtta någonting på hemsidan. Och att då kräva att användaren också ska lära sig ett nytt sätt att interagera med din hemsida är ganska mycket att förvänta. Så jag skulle återigen vilja backa tillbaka till användaren där.

Stefan Widar
Grundarbetet och förproduktion?

Jennifer Sylvan
Ja,absolut

Stefan Widar
Om du får rangordna ditt arbete, vad är det du brinner absolut mest för på en arbetsvecka? det här är Jennifer?

Jennifer Sylvan
Någonting som jag tycker är roligast är väl när vi lanserar och ser det här före och efter resultatet och får följa den delen. Då känner man ju verkligen att man gör en stor skillnad.

Stefan Widar
Sedan börja följa data över och se att det blev som vi ville. Vi når målen och till och med bättre än målen.

Jennifer Sylvan
Ja, precis. Och att lära känna olika verksamheter. Jag jobbar ju med webb, men genom mina kunder jobbar jag också mig crosstekniker, fonder och möbler.

Stefan Widar
Du, jag brukar alltid låta de som kommer till podden, du är ju gäst men också kollega. Alla får önska en låt. Vad skulle du vilja höra för låt i Fluid Friday?

Jennifer Sylvan
Jag skulle vilja höra ”Seven days of falling” med Esbjörn Svensson Trio.

Stefan Widar
Då kör vi den och där måste vi tyvärr runda av för idag. Lite härlig jazz feeling där önskelåten ifrån Jennifer. Alla avsnitt finns att lyssna på igen där poddar finns och på fluid.se/FluidFriday. Kom ihåg att gilla, dela. följa fluorskölja med oss. Du hittar podden där poddar finns som sagt. Och det här var den där flugan igen, är det kanske så att det var internetflugan som flög förbi. Det här kände jag faktiskt inte till när jag sökte om att internet skulle vara en fluga. Så här står det på Internet stiftelsens sajt Internet museum. jag läser innantill ”Ines Uusman var kommunikationsminister i Sverige mellan 1994 och 1998. Hon har blivit känd för att ha sagt att internet är en fluga. Fast egentligen gjorde hon aldrig det. Det var en reporter på svenskan som skrev citat. ”Internet är en fluga som kanske blåser förbi.” Det var en inledning i den personens intervju som skrevs i maj 1996.” Källkritik. bitte, Jennifer nu tar vi helg.

Jennifer Sylvan
Det gör vi

Fler avsnitt

Hur tänker marknadschefen?

Varför ska man välja rörligt?

Hur ska vi differentiera varumärket?