5 tips som fångar publiken på 5 sekunder

Prerolls och korta videos i sociala medier är idag en hörnsten i de flesta företags marknadsplaner. Därför har var vi tagit fram fem tips – med riktiga exempel – på hur du kan nå ut med ditt budskap och fånga din målgrupps intresse även när tiden är knapp.

1. Inled starkt

På sociala medier går det undan och du har i regel bara någon sekund på dig att fånga mottagarens uppmärksamhet. Beroende på plattform kan det faktiskt handla om sekunder för att leverera hela budskapet. Så inled starkt. Om din video vore en låt ska den börja med tonartshöjningen.

Pringles annons presenterar med lättsamt ton en obekväm situation, flyttar över kameran till pappan precis vid 5 sek och du som tittare vill inget annat än att titta vidare för att se hur situationen artar sig. Annonsen signalerar med andra ord direkt att innehållet är värt tittarens tid och ger dem en anledning att fortsätta kolla. Den skapar en nyfikenhet och förväntan hos tittaren, vilket ökar sannolikheten att hen förblir engagerad genom hela annonsen. 5 sekunder kan kännas kort, men ibland behövs det inte mer för att fånga intresset.

2. Var tydlig med avsändaren

Med överhängande risk att din video klickas bort innan den spelats klart är det en fördel att vara tydlig med vem som är avsändaren. Visa logotyp redan i början. På så sätt bygger du varumärkeskännedom vid repetition även när videon inte visas i sin helhet.

Platsar verkligen en annons som hade en genomsnittlig tittartid på 72 sekunder på denna lista, undrar du? Ja, Danish Bacons annons säger egentligen inte mer efter 5 sekunder än vad den gör efter 2,5 minuter. Men genom att enbart visa upp sin logga och produkt samt tolka preroll-formatet kreativt lyckas de ändå få tittaren att vilja se mer.

3. Show. Don’t tell

Video är ett visuellt medium så förmedla ditt budskap med bilder. Istället för att exempelvis skriva ut “uppfriskande” med stora bokstäver ovanför din nya dryck är det bättre att fylla ett glas med isbitar, hälla drycken i glaset och visa upp hur kondensdropparna rinner ner för glasets sidor. På så sätt får tittaren själv komma till slutsatsen och budskapet får på så sätt starkare fäste.

Inom TV brukar man nedsättande prata om apelsin-tv. Det är när tex en programledare håller upp en apelsin och säger “det här är en apelsin”. Människor gillar inte att bli skrivna på näsan eller bli tillsagda hur de ska tänka, de flesta föredrar att dra egna slutsatser.

Inom berättande är det dessutom tidseffektivt att anspela på situationer som många känner till och har starka känslor kring. På så sätt kan du få tittaren att dra egna slutsatser och associera ditt varumärke med de känslor som du vill att målgruppen ska känna.

I denna annons (vid 00:52) har Procter & Gamble valt att berätta om moderligt beskyddande genom att dra det till sin yttersta spets och gestalta en intresseväckande situation som du, även om du inte varit med om den själv, kan relatera till. Inför ett liknande uppdrag hade många annonsörer förmodligen valt att lägga en känslosam berättarröst över finstämda bilder och kört ett slutbudskap i stil med “Mammor beskyddar sina barn”. Istället möts vi av “tack, mamma” och tillåts därmed dra vår egen slutsats.

Detta verktyg kräver såklart mer finess och tankeverksamhet, men får du till det kommer du nå din målgrupp på ett djupare och personligare plan. På 5 sekunder lyckas Procter & Gamble fånga intresse och emotionellt förknippa sitt varumärke och undervarumärken med en mammas omsorg och beskyddande.

4. Sätt ett ansikte på budskapet

Människan är programmerad att relatera till andra människor. Utnyttja det i din marknadsföring och använd människor, och i synnerhet ansikten, i ditt visuella berättande. Studier visar att reklam som innehåller ansikten tydligt vinner över reklam som enbart visar produkter. Och för att inte begränsa din kreativitet, studier visar att reklam som bara påminner om ansikten fortfarande har en fördel i kampen om uppmärksamhet. Med andra ord, två apelsiner som ögon och en banan som mun är fortfarande bättre än en fruktkorg.

Som de flesta förmodligen redan vet så sysslar Airbnb med att hyra ut boenden, men här fokuserar man ändå på en pojkes personliga utveckling under semestern för att knyta an till målgruppen emotionellt. Mänskliga berättelser biter helt enkelt bättre.

5. Känn din publik

Inled varje produktion med två frågor. Vad vill jag berätta? Vem vänder jag mig till? Skräddarsy budskapet till din tilltänkta publik och var inte rädd för att vara nischad. De som fattar fattar.

Mercedes målgrupp tycker förmodligen om bilar som kör fort, och helst av allt ska det gå snabbt från 0–100. Genom att omfamna formatets tidsbegränsning förtydligas Mercedes-bilarnas överlägsenhet i kategorin och budskapet blir solklart. Om du vet vad du vill säga, känner din målgrupp, och har en produkt som kan leverera det du lovar, så behöver du oftast inte mer än 3,8 sekunder.

Medarbetare i artikeln

Projektledare

Senaste feeds

Fluids arbete nominerat till Årets annonsaffär

Varje år delar Tidningsutgivarna (TU) ut pris till Årets Dagstidning. Med en kreativ och slagkraftig annonskampanj för Stora Coop i Visby har Fluids arbete för NTM Media nominerats till Årets annonsaffär.

Vätternrundan väljer Fluid

Den strategiska reklambyrån Fluid blir Vätternrundans strategiska partner.

Djupdykning: 12 AI-trender 2024

AI kommer utan tvekan att fortsätta revolutionerna samhället på många plan även i år. Läs om varför försäkringsbolagen vill att företag försäkrar dig mot hallucinerande AI:s, nya AI-arbetstitlar som dyker upp, och hur artificiell intelligens kommer användas för sök på nätet.

Cookiedöden och andra webbtermer att ha koll på 2024

Cookiedöden, Grön hosting och GEO. Vi lät Fluids webbteam presentera begrepp att hålla koll på 2024 och vad de innebär för dig som marknadsförare.

5 tips som fångar publiken på 5 sekunder

Prerolls och korta videos i sociala medier är idag en hörnsten i de flesta företags marknadsplaner. Därför har var vi tagit fram fem tips – med riktiga exempel – på hur du kan nå ut med ditt budskap och fånga din målgrupps intresse även när tiden är knapp.

Hur skapar man en balanserad marknadsföringsbudget?

Andreas Hult är VD hos oss på Fluid och har hjälpt företag med kommunikation i mer än 15 år. Läs hans tips på hur du balanserar din marknadsföringsbudget inför 2024.

Fluids arbete nominerat till Årets annonsaffär

Varje år delar Tidningsutgivarna (TU) ut pris till Årets Dagstidning. Med en kreativ och slagkraftig annonskampanj för Stora Coop i Visby har Fluids arbete för NTM Media nominerats till Årets annonsaffär.

Vätternrundan väljer Fluid

Den strategiska reklambyrån Fluid blir Vätternrundans strategiska partner.